vineri, 17 noiembrie 2017

Testarea HIV


Testul auto administrabil pentru depistarea HIV dintr-o singură picătură de sânge din deget este disponibil acum în farmaciile din România (şi on-line pe site-urile acestora), fiind distribuit în exclusivitate de compania Mylan şi beneficiind la lansare de o colaborare cu asociația de pacienți UNOPA – Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, precum şi de susținerea Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Testul auto administrabil HIV (auto test VIH®) este un dispozitiv medical ce se eliberează fără prescripție medicală.

Fiecare kit de testare va fi furnizat împreună cu un prospect informativ despre test și utilizarea acestuia, dar și despre servicii de consiliere, puse la dispoziție de către personalul asociației de pacienți UNOPA. În plus, Mylan oferă farmaciștilor oportunități de instruire, astfel încât testul auto administrabil pentru depistarea HIV să poată oferi servicii complete.

Depistarea HIV se poate face și acasă în intimitate foarte rapid,dar în cazul obținerii unui rezultat pozitiv este nevoie sa mai efectuați un test de laborator pentru confirmarea diagnosticului.

Diagnosticarea cu HIV nu reprezinta azi o condamnare la moarte,asta dacă se testează și primesc la timp tratament,pot duce chiar o viata normala.

„Unul dintre principalele obiective ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la combaterea HIV este acela de a diagnostica peste 90% din persoanele infectate cu HIV până în 2020. Un pas extrem de important în această direcție este promovarea testării și auto testării HIV. În acest sens, în 2016, OMS a publicat prima recomandare cu privire la auto testarea HIV,” a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie.

Lansarea primului test pentru depistarea HIV a fost anunțată odată cu demararea campaniei de promovare a importanței testării și depistării precoce a infecției cu HIV, „Ești negat HIV? Testează-te și fii sigur!”, desfășurată de către Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și Mylan. Campania se va desfășura pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie.

Conform datelor furnizate de Comisia Națională de Luptă Anti-SIDA din cadrul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, peste 14.600 de pacienți cu HIV/SIDA sunt înregistrați în România, aproape jumătate dintre aceștia cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. Din numărul total de pacienți cu HIV/SIDA existenți la nivel național, peste 600 de cazuri au fost depistate pe parcursul anului 2016, în timp ce alți 300 au fost diagnosticați numai în intervalul ianuarie-iunie 2017.

Efectuarea testului auto administrabil durează aproximativ cinci minute și poate fi folosit cu ușurință de oricine acasă, fiind necesare doar o mostră de sânge din vârful degetului și o așteptare de 15 minute pentru a citi rezultatul. Mai multe informații sunt disponibile la: AICI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu